Stel een vraag aan Frits van Dongen

Als eerste adviseur van de directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst bevordert en bewaakt de Rijksbouwmeester de architectonische kwaliteit en de stedenbouwkundige inpassing. Ook heeft de Rijksbouwmeester een centrale en coördinerende functie bij de voorbereiding en uitvoering van het rijksarchitectuurbeleid. Vanaf 1 augustus 2011 is Frits van Dongen Rijksbouwmeester en lid van het College van Rijksadviseurs. Het atelier Rijksbouwmeester is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Werkprogramma Rijksbouwmeester
Het nieuwe programma bestaat uit een essay: " Ruimte voor creativiteit en diversiteit" waarin ik ontwikkelingen schets die mijns inziens de komende jaren richtinggevend zijn voor de werkzaamheden van het atelier Rijksbouwmeester. Het tweede, meer uitvoerende deel, beschrijft de werkzaamheden voor de komende periode.
Lees hier de agenda
Volgens Rijksbouwmeester Frits van Dongen is herbestemmen de nieuwe bouwopgave. Bekijk een reeks korte video's over de kwaliteit en de betekenis van een serie monumenten.
Frits van Dongen
Frits van Dongen is architect en stedenbouwkundige en rondde in 1980 zijn studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft af. Voor zijn eerste opdracht, woongebouw Natal in Rotterdam, richtte hij in 1985 zijn eigen bureau op, Van Dongen Architekten in Delft. Hij was in 1988 mede oprichter van de Architekten Cie., waaraan hij sindsdien als partner verbonden is. In augustus 2011 is Frits van Dongen benoemd tot Rijksbouwmeester.
Frits van Dongen wordt gedreven door nieuwsgierigheid en een open, kritische geest. Zijn analytische benadering leidt via ongebruikelijke invalshoeken tot vaak onverwachte oplossingen. Van Dongens architectuur kenmerkt zich door een sterke stedelijke identiteit. Het iconografische karakter van woongebouw The Whale, Amsterdam, de ongekende typologische variëteit van woonensemble De Landtong, Rotterdam, de showbizz uitstraling van megabioscoop Pathé ArenA, Amsterdam-Zuidoost, en de theatrale machinerie van stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden, en Philharmonie, Haarlem, illustreren de dynamische interactie tussen Van Dongens gebouwen en hun context.
Zijn laatste cultuurgebouw Het ‘Conservatorium van Amsterdam’, vele malen onderscheiden, was een stimulerende factor in de aan hem voor zijn hele oeuvre toegekende prijs: de ‘BNA-Kubus’. Ook in stedenbouwkundige projecten als IJburg en Funen te Amsterdam, Bolzano in Italië, de ‘Bayfront’ in Toronto, Canada, de Gangnam-district in Seoul, Korea en A101 Urban Block in Moskou, Rusland, slaagt hij erin deze wisselwerking tussen architectuur en stedenbouw succesvol in te zetten als instrument voor nieuwe stedelijke dynamiek.
Meer informatie vindt u op de officiële site van Rijksgebouwendienst.