Sprekers - Gert-Joost Peek

Stel een vraag aan Gert-Joost Peek

Gert-Joost Peek

Dr. ir. Gert-Joost Peek MRICS
Knowledge manager
Fellow Ruimtelijke procesorganisatie, Amsterdam School of Real Estate
Eigenaar van SPOTON Consulting

Duurzaamheid is geen keuze voor Gert-Joost. Duurzaam werken is toekomstgericht werken en daarmee volgens hem de enige economisch verantwoorde manier. Duurzaamheid laat zich in het Engels in twee begrippen vertalen; durability en sustainability. Wij denken meestal alleen aan de laatste vertaling, maar de eerste is volgens Peek wellicht net zo belangrijk of zelfs belangrijker. We moeten in ruimtelijke ontwikkeling meer gaan denken en handelen als een belegger en minder als een ontwikkelaar. Langetermijn perspectief en betrokkenheid geven duurzame keuzes een betere kans.

Hij is als fellow ‘Ruimtelijke Procesorganisatie’ verbonden aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Het fellowship richt zich op visievorming, strategieontwikkeling en hoe een samenwerking tot stand komt als basis voor gebiedsontwikkelingen en andere complexe vastgoedopgaven. Hij zal vooral onderwijs verzorgen en vormgeven. Ook adviseert hij de ASRE over het genoemde aandachtsveld.

Gert-Joost acteert op het grensvlak van praktijk en wetenschap. Deze positie staat hem in staat voorop te lopen in zijn vakgebied Gebiedsontwikkeling. Energie krijgt hij van het praktisch toepasbaar maken van theoretische inzichten en vanuit de markt theorievorming te richten. Zo schreef hij in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu de ‘Handreiking gebiedsontwikkeling nieuwe stijl’ en helpt hij in Utrecht met het op nieuwe leest schoeien van de aanbesteding van een kantoorontwikkeling nabij het Centraal Station.


Tot oktober 2010 was hij director research van ING Real Estate Development, waar hij het onderzoek dat bij de verschillende landenorganisaties in Europa lokaal wordt verricht coördineerde en onderzoek initieerde ten behoeve van strategie en business development. Het onderzoek richtte zich zowel op nieuwe en bestaande markten en producten als op de verbetering van processen, in het bijzonder gericht op de rol van de ontwikkelaar bij gebiedsontwikkeling.


Peek: "Na het bijwonen van een optreden van Jeremy Rifkin in 2009 zag ik de implicaties van duurzaamheid helder en schreef ik een column voor Property_EU over ‘the multiple business case for sustainability’. Sindsdien ben ik bezig met het verder uitdragen en uitwerken van de meervoudigheid van de gebiedsontwikkelingsopgave. Het gaat hier niet alleen om vastgoedontwikkeling, maar vooral ook om het sturen op de stromen van energie, water, goederen en personen, afval, enzovoorts, die de werkelijke duurzaamheidsprestatie van een gebouw of gebied bepalen. Dit betekent ook dat de geldstromen die hiermee gemoeid zijn met die van het vastgoed moeten worden verbonden."

Tot mei 2007 was hij onderzoeker Vastgoedontwikkeling verbonden aan de afdeling Real Estate & Housing van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Zijn onderzoek, waarop hij op 20 december 2006 is gepromoveerd, richtte zich op het managen van de herontwikkeling van binnenstedelijke stationslocaties. Centraal in zijn onderzoek staat het begrip locatiesynergie. Via deze locatiesynergie koppelt hij de belangen van de verschillende stakeholders aan de potentie die de stationslocatie biedt. De hypothese is dat deze werkwijze bijdraagt aan het procesverloop en aan de kwaliteit van het eindresultaat.

Hij heeft over dit onderwerp zowel in vak- als in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. Hij was tevens redactielid van het wetenschappelijke boek 'Integrale gebiedsontwikkeling. Het stationsgebied ’s-Hertogenbosch’, dat in 2004 verscheen bij Uitgeverij SUN en waarin de – algemeen als succesvol bestempelde – herontwikkeling van deze stationslocatie wordt beschreven en geanalyseerd.

Tussen 1998 en 2001 heeft Gert-Joost tevens als beleidsmedewerker gewerkt bij de ontwikkelingsafdeling van NS Vastgoed. Hij hield zich daar vooral bezig met strategievorming omtrent vastgoedontwikkelingen en -investeringen en was op NS Concernniveau nauw betrokken bij projecten gericht op het realiseren van concernsynergie.

Gert-Joost is actief in diverse vastgoedgerelateerde kennisnetwerken, waaronder het Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS); het in 2008 opgerichte Europese Urban Investment Network (UIN) van het Urban Land Institute (ULI), als lid van de Europe Policy & Practice Committee. Hij was wetenschapsredacteur van Real Estate Magazine en is lid van de redactieraad van het tijdschrift Vitale Stad.